7 Şubat 2013 Perşembe

BİR RESİMLE EĞİTİM...



Bir zamanlar usta bir ressamın üstün yetenekli bir talebesi vardı. Bu öğrenci, ressam olarak ilan edileceği günü merakla beklerken, kibar bir şekilde hocasına final imtihanını ne zaman olacağını sordu. Hocası gülümseyerek dedi ki: "Çok kısa sürede sanatın inceliklerini öğrendin. Sanırım şimdi final imtihanının zamanı geldi. Bir resim yapmanı istiyorum, bu senin en iyi resmin olmalı ve herkes hayran kalmalı. Şimdi acele etme ve hayatının şaheserini yap." Talebe gece gündüz çalıştı; en güzel resmini yaparak hocasına sunduğunda:
    "Şimdi bunu şehrin meydanında halkın rahatça görebileceği bir yere as ve resmin altına da büyük ve koyu harflerle, bu resmin halkın değerlendirmesi için oraya konulduğunu ve resimdeki hataların resmin üzerine bir (X) çizerek belirtilmesini yaz" dedi. Hocası, birkaç gün sonra da resmi getirmesini istedi.
    Öğrenci meydana vardığında büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Bütün resim baştan aşağı (X) işaretleriyle doluydu. Büyük bir hayal kırıklığıyla resmi hocasına gösterdi. Usta ressam öğrencisine, asla umutsuzluğa kapılmamasını ve yeni bir resim yapmasını tavsiye etti. O da yeni bir sanat şaheseri daha yaparak hocasına götürdü.
    Hocası, daha önce yazdırdığı notta küçük bir değişiklik yaparak, bu sefer resmin yanına boya ve fırça da koymasını söyledi.
    Resmin altına yazdığı mesajda halkın hataları bulması ve resmin yanında bulunan malzemeleri kullanarak düzeltmeleri istendi.
    Birkaç gün sonra resim almaya gidildiğinde resmin üzerinde hiçbir işaret olmadığı gibi yanına konulan malzemelere de hiç dokunulmamıştı. Bunun üzerine hocası:
    Bugün öğrenmiş olduğun bu dersle birlikte artık senin eğitimin tamamlandı.
    "Sevgili oğlum, insanlara fırsat verildiğinde hiçbir şey bilmedikleri bir konuda bile eleştirip, değerlendirme eğiliminde olduklarını da öğrenmen gerekiyordu. İnsanlar konuyla ilgili bilgisi olmadan yargılamalarda bulunur ve birbirlerine fikirlerini söylerler. Senin ilk resmini x'lerle doldurdular. Çünkü onları engelleyecek hiçbir risk yoktu. Ve çoğunun bu konuda hiçbir yeteneği ve bilgisi de yoktu. Onlara sunulan bu fırsatı memnuniyetle değerlendirdiler. Ama aynı insanlardan, hataları bulup düzeltmeleri istendiğinde hiç biri bunu yapmadı. Çünkü bu kez onların bilgisi ve yeteneği risk altındaydı; bu konudaki eksikliklerini göstermekten çekindiler. Uzak durmayı tercih ettiler."
    Böylece sevgili oğlum, bu eser, senin çalışman, yeteneklerin, bilgin, gayretin ve içten çalışmalarının değerli bir ürünüdür. Bunu dünyaya bedava sunma.
    O zaman çalışman ilk resminin uğradığı sonuca uğrar. Kendinin hakimi ol ve değerini kendin belirle, ama bunu adalet ve eşitlik ilkeleriyle yap.

1 yorum:

reyhane dedi ki...

Çok hoş bir anlatı ders alana